Thursday, May 31, 2007

MTR

El metro a Hong Kong, o el que és el mateix el MTR, creua de l'illa de Hong Kong a Kowloon per sota el mar. Cada cop que creues d'un costat a l'altre el metro et costa uns 50 centims més car. Això és degut a que el tunel té filtracions d'aigua i necessiten evacuar aquesta aigua constantment i el procediment és car. Les linies de metro es diferencien pel color, igual que a Barcelona, pero amb la particularitat que les estacions també estan diferenciades pel color. D'aquesta manera, saps que per exemple Central és de color vermell i si el metro esta ple i no veus el nom de l'estació la pots identificar pel color. Has de tenir augudesa visual perque per exemple Tin Hau (que és la nostra parada) és de color taronjos-vermell.


Aquí el metro es paga amb la "Octopus card". Una targeta que serveix per pagar tot el transport públic, algunes botigues com ara els supermercats, i altres serveis d'ús públic com les piscines municipals, entre d'altres. És una targeta que es recarrega i dóna agilitat a les taquilles del MTR ja que la pots portar a dins del bolso, de la cartera i nomes apropant-la a les taquilles ja et detecta i et marca. A l'entrar només memoritza l'estació per la qual has accedit al metro, al sortir es quan pagues el valor del trajecte que has fet (ja que el preu varia).



A continuació un video com a mínim divertit del MTR amb una versió d'una cançó popularment coneguda per a tothom i 12 curiositats del MTR.

Curiositats a observar del video:
1. A les andanes hi ha una vidrera de protecció i, per tant, no pots caure (ni tirar-te) a la via.
2. Les linies i fletxes que hi ha dibuixades a terra just davant de les entrades dels vagons. Dues per cada costat per fer cua per entrar i una central per a deixar sortir. (Aquesta última no se'n fa gaire cas...això és el mateix a tot arreu.)
3. Els colors de les estacions.
4. A terra veureu una banda de color gris fosc, que si la poguessiu observar bé, veurieu que té relleu. Això són senyals pels invidents, per poder anar reseguint-les amb el bastó. Tot el metro esta molt ben preparat en aquest sentit.
5. Al mig de la cançó, quan diu Tin Hau (es la nostra estació), seguit diu el nostre carrer Tung Lo Wan, és el nom en cantonés de Causeway Bay (que és l'estació següent de la nostra).
6. El sorroll caracteristic quan viatges en metro, és de les senyals acústiques. Al arribar a cada estació t'informa de l'estació a la que arribes i que tinguis cuidado quan es tanquin les portes. Ho diu en mandarín, després en cantonés i per últim en anglès.

Altres coses a saber del MTR.
7. La majoria de transbordaments és fan només creuant d'un costat a l'altre de l'andana.
8. El MTR va molt soterrat, et passes llargues estones per baixar fins a l'andana. Moltes vegades les andanes de cada sentit estan a diferents altures, de manera que has de baixar un pis més o menys, segons la direcció a la que vas. Per aquest motiu no pots anar amb presses, més d'una vegada, quan veus que el tren arriba començes a correr i despres et dones compte que encara havies de baixar un pies més. :(
9. Aquí la gent no corre mai per agafar el metro, al cap de 20 segons en tens un altre.
10. Hi han estacions submarins (que els hi diem nosaltres) que van repetint una senyal acústica, semblant a la que fa un submarí, que encara no hem aconseguit esbrinar per a que serveixen. Seguirem investigant...
11. A l'interior del vagó, en els dibuixos de la linia de metro, t'indica a quina estació fer el transbordament per anar cap a una altre direcció, per tal t'optimitzar el temps del teu viatge. Segons la direcció de l'altre linia que vols agafar, és millor que facis el transbordament en una estació o en una altre.
12. En el MTR, la gent aprofita el temps de diverses maneres. Aquí es te la concepció que el temps són diners. (Aquí tot costa molt car, si no tens diners, no pots viure). És per aquest motiu que la gent no perd temps a casa seva per exemple, maquillant-se, no vull dir retocant-se, vull dir maquillar-se: apliquem un corrector, ara un maquillatge base, ara una mica de colorete, m'arrinxolo les pestanyes amb l'aparatet pertinent, m'hi poso rimmel, em perfilo els ulls i els llavis...altres aprofiten per parlar per telefon o bé per jugar amb consoles portàtils.






8 comments:

Gina said...

Bones, acabo de venir a petar en el vostre blog per casualitat... i em preguntava com és que esteu vivint a Hong Kong???
Jo us visito des de Salzburg, on hi visc des de fa un parell de setmanes, ja que el meu xicot és austríac...
Res, només és curiositat!!!

Listo Entertainment said...

Juaj!
la cançó del video sembla ben bé dels monty python :)

Anonymous said...

Hola, navegant per internet he vingut a pegar al vostre Blog. Pensava que no trobaria ningú parlant en català a Hong Kong!!!
Em dic Ruth i sóc xixonenca (Xixona a Alacant, d'on és el torró ;-))i estic ací per uns mesos.
M'han resultat graciosos els vostres comentaris sobre les coses ací pq són coses que a mi tambié m'han sorprés, jejeje.
Tranquilitza saber que hi ha gent que parla com jo per ací prop!!!

Núria & Miquel said...

Hola Ruth!

Estas a Hong Kong?? Quina gràcia. Que hi fas tú per aquests indrets?? si vols envia'ns un email!! Pot estar bé intercanviar impressions!

Anonymous said...

Holaa altra volta!!! Doncs estic per motius laborals uns mesets. Clar que vos envie un mail, sense problemes. Dis-me l'adreça pq no la trobe per a ací ;-)

Núria & Miquel said...

Les nostres adreçes són:

nuria_bcn@hotmail.com
miquel.payaro@ust.hk

Fins aviat!

Anonymous said...

hola nens!!! ja sabeu que estic molt liada, i nerviosa i tot aixo .. per aixo estic una mica despenjada del vostre blog,,!
pero no m'oblido del vosaltres,eh??
he alucinat and el video del metro
m,ha encantat sobre tot la primera part.. la canço.. una de las meves preferides quan era petita , axi que m.ha portat molt bons records,,
muuaaaaaaaccccccc,
kriskadu

Núria & Miquel said...

Tú tranquila Kadu que a tú se't perdona tot!! i ja saps que aqui estem, "pa lo que haga falta", i que quan puguis et tornes a penjar al nostra blog.

Molts petonets i una forta abraçada!!