Monday, September 24, 2007

中秋節 Mid-Autumn Festival

Durant el Mid-Autumn Festival es celebra també el festival de la lluna, on els protagonistes són els pastissets de la lluna.

Primer una mica d'història (traduit d'una web i amb comentaris propis entre parèntesi)

El pastisset de la lluna commemora una rebel.lió en contra de la dinastia Yuan de Mongolia el segle XIV. Sabent que el festival de la lluna s'acostava, els rebels xinesos van començar a comunicar-se els uns amb els altres a través de missatges escrits que amagaven dins aquests pastissets típics de la temporada de tardor.

Durant una de les nits del festival de la lluna, els rebels van dur a terme, amb èxit, un atac contra els governants Yuan i posteriorment van instaurar la dinastia Ming (també coneguda pels gerros Ming)

Avui en dia, els pastissets en forma de lluna s'intercanvien com a regals (el Juan i la Man ens n'ha regalat uns quants, merci als dos!)

Fins aquí la història.

Com dèiem abans, durant el festival de tardor tenen lloc diverses activitats lúdico-festives a la ciutat. Precisament, aquest dies a Hong Kong, es celebra el Moon festival (festival de la lluna). En aquesta època és tipic menjar els "mooncakes". Oi que tenen bona pinta??......i és que la sorpresa és a dins. Aquests pastissets d'aparença dolça no ho són pas, almenys els que hem anat provant nosaltres, i és que habitualment estan plens de red bean (mongetes vermelles) o green tea (te verd) i tota mena d'ingredients que embogeixen als habitants d'aquestes terres. Un altre ingredient, i dels més apreciats, és el niu d'ocell (Feu un cop d'ull aquí) que és més car que el caviar.

El Miquel i jo no deixem de repetir que serien boníssims si fossin plens de xocolata, cosa que no em trobat per aqui!!!

Hi ha molta varietat de pastissets com podeu veure en aquest topten (alguns podrien ser molt bons):

1) de tiramisu
2) de pollastre
3) de te verd
4) de pandan (que és una fruita sospitosament semblant al durian)
5) de durian (ja trigava! probablement també prohibits al metro de Singapur)
6) de gelat (gran varietat de sabors, entre d'altres, la baba de niu d'ocell).
7) de xocolata (de moment no n'hem trobat)
8) de gelatina
9) de fulla de lotus amb doble rovell d'ou (d'aquests en tenim per provar-ne)
10) de cacauet

Es veu que el dia 25 al vespre la gent es reunirà a Victoria Park a menjar "mooncakes" (pastissets de la lluna) i gaudir de la llum dels fanalets, les espelmes i la lluna plena. Tot el parc ja està ple de fanalets.Imatge de Victoria Park i els seus fanalets.

A part de menjar pastissets, durant el festival de tardor també es celebra la dança del drac de foc, que té lloc del 24 al 26 de setembre als carrers de casa nostra. Aquest drac té 67 metres de llargada i té centenars de petites torxes enceses. Fa ja alguns dies que els carrers dels voltants de casa nostra estan decorats amb unes banderes enormes i amb llums i és que serem observadors privilegiats de la dança del drac de foc.

La llegenda explica que hi va haver una plaga el 1880 que va devastar la vila de Tai Hang (el nostre barri). A l'ancià més gran de la vila, mentre dormia, se li va apareixer Budha i li va donar instruccions. Segons l'ancià, havien d'encendre antorxes i fer la dança del drac per tota la vila durant tres dies i tres nits. Les espurnes que sorgien de les antorxes van eliminar la plaga i des d'aleshores que cada tardor es continua fent la dansa del drac de foc, i dic jo...no es podrien endur tots els escarabats, també?

Aqui algunes fotos del fire dragon dance, tretes d'internet i d'anys anteriors


Mapa del recorregut del drac de foc, pels qui ja coneixeu el nostre barri!!Pels qui voleu saber més sobre el festival podeu fer clic aquí.

Aquests dies per la Pearl, la televisió pública en anglès de Hong Kong, es pot veure això:


2 comments:

Anonymous said...

Qué bonic! M'haguès agradat que haguès passat quan erem aquí; eren els nostres barris.
Encara que sembli estrany enyoro HK
(vull dir, no només a vosaltres) i moltes vegades recordo els carrers, els porters del nostre alberg, els tramvies, el café del coral...
Araceli

Núria & Miquel said...

Hola mama,

Doncs sí, va estar bastant bé, però res a envejar als correfocs de Barcelona i, a part, els mooncakes no estan gaire bons!!